מה ההבדל בין קליית קפה לטחינת קפה?
קפה זה לא רק משקה ששותים, זו תרבות שלמה של טעימה, של לגימה, שהערכת טעמים וריחות וכמובן – של הנאה גדולה. על מנת שהקפה יהיה ברמה ואיכות גבוהות ויספק לצרכנים שלו את החוויה שהם רוצים ולה הם מצפים – מדובר בתהליך שכולל כמה שלבים ופעולות שבסופו של דבר הקפה מתקבל באיכות הגבוהה ביותר האפשרית. קפה הוא לא מזון מהיר ואנשים מייחסים הרבה חשיבות ומשמעות להפסקות הקפה שלהם. במקרים רבים הקפה מהווה את האתנחתא שלהם עם הסיגריה במהלך יום העבודה או שהוא נותן להם מרץ להמשך שגרת היומיום שלהם. אין שום חברה שמייצרת קפה שתרשה לעצמה לייצר קפה באיכות נמוכה ולכן כל שלב בתהליך הוא חשוב ומהותי. קלייה וטחינה של הקפה הם שני שלבים שונים בתהליך וכל אחד מהם חייב להתבצע בתזמון אחר ובתנאים אחרים על מנת לספק בסופו של דבר את הקפה המושלם לצרכנים.
השלב של קליית הקפה
אי אפשר לייצר קפה איכותי וארומטי בלי לקלות את פולים קודם. זהו שלב בתהליך שחייב להיות מדויק ולהתבצע בדיוק בזמנו הנכון והוא בעצם מה שמעניק לפולי הקפה את הטעם העשיר והעמוק שלהם. כתלות בטמפרטורת הקלייה ובמשך הזמן שלה ייקבעו הטעם של הקפה וגם הניחוח שלו ובזכות הקלייה גם תישמר הטריות של הקפה. לאחר שפולי הקפה נקטפים ונאספים הם משוטחים בתבניות גדולות בשכבה אחת אחידה ועוברים את הקלייה בטמפרטורה גבוהה. כך הם גם מאבדים את עודפי המים שיש בתוכם לאחר הגדילה וגם מיובשים על ידי חום גבוה. חשוב להבין שהקלייה מעמיקה את הטעם והארומה הטבעיים של פולי הקפה ולכן מה שקובע ממש זה הזן שלהם והאזור הגאוגרפי שבו הפולים גודלו וטופחו. דבר נוסף שהקלייה עושה הוא הפיכת הפולים לקשים ומיובשים – מה שהופך אותם לכאלה שמתאימים בדיוק לטחינה שתהפוך אותם לאבקה שממנה יתקבל בסופו של דבר הקפה האיכותי והטעים ביותר.
מהי טחינת הקפה ומה היא תורמת לאיכות והטעם?
אי אפשר להכין משקאות קפה בלי לטחון את הפולים לאבקה. בין אם שותים קפה אבקתי, פודים או קפסולות – הקפה חייב לעבור טחינה לכדי אבקה דקה. שלב הטחינה ניתן לבחירה מבחינת העיתוי שלו, שכן אפשר לקנות קפה באבקה טחונה ואפשר גם לקנות פולים בעלי טעם וארומה ייחודיים ולטחון אותם בבית באופן עצמאי בסמיכות לזמן שבו רוצים לשתות את הקפה. כך הטחינה יכולה להתבצע ממש בסמוך להכנת הקפה והרי שלא יתקבל קפה טרי ומשובח מזה. יש מכונות קפה ביתיות שמצוידות גם במטחנה צמודה ויש מטחנות תבלינים שיכולות לשמש גם כדי לטחון פולי קפה. אם הטחינה מבוצעת במפעל של החברה הרי שהקפה יימכר באריזות אטומות שישמרו ככל האפשר על הטריות.